Renault Clio – până în 2017 patru generații produse și două facelift-uri

Renault Clio – Modele fabricate până în 2017

Mașina din clasa super-mini, Renault Clio, aparține producătorului francez Renault și a fost lansată în 1990.

Deși autovehiculul a fost mult criticat, el a reușit să fie unul dintre cele mai bine vândute din Europa. Având acest succes mare, modelul a refăcut reputația Renault după perioada grea dintre anii 1980-1990.

Unele dintre numele sub care vehiculul a fost vândut au fost: Renault Clio Symbol, Renault Clio Sedan sau Renault Thalia.

Primul Autoturism Renault Clio, 1990-1998

În anul 1990, pentru prima dată a fost prezentat în cadrul Motor Show Paris, modelul Clio, care a început să fie comercializat imediat după în Franța. Pentru Europa, în schimb, vânzările au început de-abia în martie, anul următor. poze si modele mai vechi sau mai noi gasesti aici.

Când Clio a fost lansat, el venea de fapt să înlocuiască modelul Renault 5 și era în mai multe variante de motorizări pe benzină. Capacitățile cilindrice erau de 1,2 litri, 1,4 litri, 1,7 litri și un diesel de 1,9 litri. Din 1992, carburatoarele poluante au fost înlocuite de motoare cu injectoare pe benzină.
O minoră stilizare i se aplică lui Clio după un an de la lansare și totodată se introduce și noua siglă înlocuitoare. Prima fază Clio este iar schimbată apoi în 1994, primind un alt aspect modern.

Dar nici cea de-a treia fază nu se lasă mai prejos, și aceasta venind în 1996 cu alte noi modificări. Și chiar din 1991 a fost disponibil Renault Clio 16v ce deținea un motor pe benzină de 1,8 litri, 137CP, cu maximum de viteză de 200 km/h. Tot în acel an, Clio a fost numită mașina anului în Europa și a fost printre cele mai bine vândute autoturisme.

Din prima serie a mai făcut parte și Renault Clio Wiliams apărut în 1993, dar care a fost produs în serie limitată, doar pentru piața din Marea Britanie. Avea, deci, volan pe dreapta și a pornit de la modelul Clio 16v. Trei evoluții Clio Wiliams au fost produse.

A doua generație de masini Renault Clio, 1998-2001

Al doilea Renault Clio a fost lansat în 1998. Spre deosebire de generația anterioară, noul model avea forme mai rotunjite și materialele folosite erau gândite încât să reducă din costurile de reparații, dar și din greutatea mașinii. Imagini dar si design interior sau exterior gasesti aici. Dotari peste masura.

În cazul anumitor versiuni de capotă s-a utilizat aluminiul. Motorizările au fost asemănătoare cu cele din prima generație și în 1999 s-a lansat și o variantă sportivă 16v, în timp ce vechile motoare au fost înlocuite cu altele mai performante, mai economice și mai puțin poluante.

Anul 2001 aduce și un facelift pentru a doua generație Clio, iar între 2001 și 2008 se produce și Clio Symbol, care este versiunea sedan a lui Clio II. Clio Symbol era mai scump cu 30 la sută decât Dacia Logan, dar mai ieftin decât un Clio II.

Cea de-a treia generație automobilul Renault Clio an 2005

Modelul din a treia generație apărea în 2005, venea pe o platformă comună Nissan-Renault, era mai greu decât vechiul autovehicul și totodată mai scump. Aceste lucruri au făcut ca generația trecută să-și continue comercializarea până în 2008.

În cadrul testărilor de siguranță EuroNCAP, noua generație Clio a reușit să obțină toate cele cinci stele și ulterior, toate Renault-urile, în-afară de Kangoo, au obținut același punctaj maxim la acest capitol.

Modelul cu trei uși a început să fie vândut în 2005 și cel cu cinci uși din 2006, an în care și o versiune sportivă a generației trei apare sub denumirea Clio Renault Sport. Prețul mașinii începea de la 23.000 de euro.

A patra generație Renault Clio și facelift-ul său mai economic

Ajunsă la a patra generație, Renault Clio pare o mașină mai bună decât a generației pe care o înlocuiește. Modelul este unul mai economic și mai silențios, însă are suspensia mai săltăreață și transmisia manuală cu cinci viteze destul de redusă.

Generația este inspirată după conceptul DeZir și este primul model realizat sub semnătura designerului Laurens van den Acker. În aparență, cel puțin, modelul este unul nou, deși e construit pe aceeași platformă de la Clio III, dar îmbunătățită. Condusul a devenit, totodată, mai plăcut.

Și iată că în 2017, după 26 de ani de când primul Clio a fost lansat, un nou model apare pe piață. Facelift-ul vine cu noi culori pentru caroserii și cu un motor nou.

Aspectul noului Renault Clio este diferit mai ales prin luminile LED Pure Vision cu care vine echipat, însă și prin detaliile și finisajele deosebite care-i aparțin. Imaginea mașinii este una modernă și are și o siglă nouă cu logoul Renault.

Culorile caroseriilor sunt: Iron Blue, Pearlescent White, Titanium Grey sau, bineînțeles, Intense Red. Iar partea din spate a caroseriei are un spoiler remodelat.

Interiorul are materiale calitative, asortându-se bine cu aspectul exterior, iar motorul autoturismului este eficient și puternic. Astfel, noul Renault Clio este un autovehicul agil și versatil și oferă o experiență auto excelentă – după cum susțin cei ce l-au testat. Preturi second hand sau pentru o masina noua gasiti pe site-urile de anunturi gratuite sau la reprezentanta renault. Click aici.

Pe site-ul carzz.ro gasesti modele si design, noi sau la mana a doua. Arunca o privire poate in viitor te decizi sa cumperi o masina buna.

Daca ti-a placuta articolul si site-ul de prezentare in domeniul auto, te rugam sa distribui mai departe, sau lasa un comment parerea ta conteaza

Distribuie sa vada si prieteni tai!

Ciobanu Adrian

Mașini și Motoare detalii și informații din domeniul Auto! Păreri și review cu detalii tehnice.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *