Opel Vectra – doar trei modele în douăzeci de ani

Automobil Opel Vectra un model pentru familie

Autovehiculul Opel Vectra este un model pentru familie și aparține subdiviziei General Motors din Germania, sub marca Opel. Modelul a mai fost cunoscut și sub alte nume. În UK denumirea sa era Vauxhall Vectra, în Australia era produs ca Holden Vectra, iar în America Latină – Chevrolet Vectra era numele sub care se găsea mașina.

Automobilul a început să fie produs în anul 1988, atunci când s-a dort înlocuirea altor modele anterioare. Spre exemplu, în Europa s-a decis înlocuirea lui Opel Ascona, în UK – Vauxhall Cavalier a fost înlocuit, în Australia – Holden Apollo, iar în Noua Zeelandă – Holden Camira.
Producția lui Opel Vectra s-a oprit însă în anul 2008, după douăzeci de ani de activitate, iar, cel puțin pentru Europa, înlocuitorul său ulterior a fost un model mai nou și anume: Opel Insignia.

Între anii 1988-2008, Opel Vectra a reușit să aibă trei modele:

În cei douăzeci de ani de producție, trei modele principale au fost disponibile pentru mașina Opel Vectra, perioadele construcției fiecărui model în parte fiind:
1988-1995 – Opel Vectra A; click
1995-2002 – Opel Vectra B; click
2002-2008 – Opel Vectra C. Click

Opel Vectra C – ultimul model principal al generației, însă nu cel din urmă

Fiind vorba despre ultimul model din serie și cel mai nou totdodată, Opel Vectra C vine pe piață cu îmbunătățiri.
În anul 2002, anul său de debut, Vectra C a fost prezentat la Salonul Auto de la Geneva. Platforma acestei mașini s-a bazat pe platforma GM Epsilon și exact ca în cazul modelelor anterioare, și acesta a fost construit în mai multe variante.

Astfel, doritorii încă pot găsi, cel puțin second-hand, modelul Opel Vectra C sub forma Sedan, Estate, Signum sau Hatchback.
De asemenea și în 2004 modelul a avut parte de un facelift, însă în anul 2005 i s-a făcut altul. De data aceasta fiind vorba de un facelift major.
Lucrurile care au fost schimbate au avut legătură cu revizuirea părții frontale, iar materialele plastice din interior au fost înlocuite cu unele mai calitative.

Opel Vectra C a fost disponibil în două variante de motorizări: pe benzină și diesel.

Tipurile de motorizări pe benzină au fost: Direct, Twinsport sau Turbo.

Cea mai puternică motorizare pe bemzină a modelului este Turbo 2.8 V6 cu denumirea Z28NET, capacitate cilindrică de 2792 cm³, supape/cilindri – V6 (24 Valve), putere 206 Kw (280CP) 5500 rot/min, cu disponibilitate în perioada 2006-2008.

Motorizările diesel erau în variante DTI sau CDTI.
Cea mai puternică variantă până în 2008 a fost modelul 3.0 V6 CDTI, sub denumirea Z30DT, capacitate cilindrica de 2958 cm³, supape 24 v/cilindri – V6 (24 Valve), putere de la 135 kw pana la 184 CP.

Opel Vectra second-hand – informații utile

Mai sus v-am vorbit mai detaliat doar despre Opel Vectra C. Iar motivul este că primele generații nu mai prezintă de mult timp o opțiune bună. Și chiar dacă ne orientăm doar pe piața second-hand, vom observa că și aici dintre toate cele trei generații, cele mai căutate și apreciate mașini sunt Vectra C.

Ca investiție second-hand, de preferat ar fi facelifturile dinspre finalul anului 2005. Sigur, prețurile pot varia în funcție de echipări, motorizări și rulaj, însă în privința fiabilității, Opel Vectra C nu pare să aibă probleme prea mari.

Modelele anterioare faceliftului, în schimb, pot avea slăbiri la sistemele de prindere a unor ornamente din interior sau defecțiuni în legătură cu acționarea geamurilor electrice pe față. Și funcționări neregulate la instalația audio sau alte neplăceri cu instalația electrică au fost, de asemenea, reclamate la primele exemplare de mașini.

Dar dacă vă pricepeți cât-de-cât și vreți, sigur veți găsi cea mai bună soluție pentru achiziționarea unei mașini adaptată nevoilor, bugetului și așteptărilor proprii. Culorile sunt optionale, negru, gri, etc. prețurile pot fi mici sau mari, dotările variază, așa că aveți de unde alege un Opel Vectra exact așa cum vă place. Dacă vă place, desigur. Un video online pareri. Noi sau la mana a doua gasiti aici. Anunturi lajumate.ro.

Distribuie sa vada si prieteni tai!

Ciobanu Adrian

Mașini și Motoare detalii și informații din domeniul Auto! Păreri și review cu detalii tehnice.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *