Lanchester 1897, varianta îmbunătățită a primei mașini din Anglia

Lanchester 1897 avea doi cilindri, mașina fiind construită după ce, cu un an mai devreme, frații Frederick, George și Frank Lanchester conduseseră primul autovehicul din țară, cel din 1896 având un singur cilindru.

Mașina Lanchester 1897 originară din Marea Britanie, atingea o viteză de maximum 32 km/h și deținea un motor de 3459 cc, cu doi cilindri în linie.

Compania Lanchester Motor

Cu sediul la Armourer Mills, Street Birmingham, Anglia, compania producătoare de automobile a funcționat între anii 1895 și 1955. Bazele companiei au fost puse de către Frederick Lanchester, acesta fiind considerat unul dintre cei mai influenți ingineri auto ai sec. XIX-XX. 

În 1895 primul Lanchester a fost proiectat ca o mașină și nu ca o trăsură fără cai, ceea ce nu a reprezentat decât începutul producției de mașini din anul 1900. – șase dintre ele fiind făcute ca demonstrație. Prima mașină a început să circule pe drumurile publice în luna februarie sau martie a anului 1986, având motor cu un singur cilindru de 1306 cc și piston cu două tije de conectare pentru separarea arborilor cotiți și a volanelor rotite în direcții opuse, astfel oferind o rulare foarte lină.

În 1897, pe același șasiu, a fost montat un alt motor, cu doi cilindri de această dată, iar totodată a fost construit și un al doilea automobil complet.

Lanchester 1897 inspirat de Benz Patent Motorwagen MKIII

Frederick Lanchester s-a născut în 1868, fiind la mijlocul celor opt copii ai familiei. Acesta, om de știință și inginer talentat, a câștigat o bursă la Royal College of Science, iar la 21 de ani s-a alăturat companiei Forward Gas Engine Company din Birmingham, unde a făcut unele rafinări de mare succes pentru motoarele companiei.

În 1892, Frederick și-a dat demisia în încercarea de a-și vinde brevetele de motoare pe gaz în America. Acest lucru nu i-a reușit însă, astfel că s-a întors acasă unde și-a înființat primul atelier și a lucrat sub contract cu diferite companii, printre care și Forward.

Poze cu masini Lanchester auto Englezesti

Lanchester-1895 poze cu masini vechi, de epoca.
Lanchester-1895 imagini

În 1889 a vizitat Expoziția Universală – târgul mondial de la Paris. Trecând prin marea intrare a noului turn Eiffel, ceva i-a stârnit cu adevărat imaginația și anume: o nouă mașină sub numele Benz Patent Motorwagen MkIII.

Inginer priceput fiind, știa că poate construi ceva mai bun. Astfel că, în 1893, a proiectat și construit un motor cu un singur cilindru – motor ce a fost montat pe o barcă inițial. Apoi, în termen de un an, a obținut sprijinul de a înființa o companie nouă de proiectare și construcție de mașini.

Până în anul 1895 avea deja un prototip pe patru roți cu motor de 5 CP, aceasta urmând a fi prima mașină din Marea Britanie. Nu o motocicletă ori trei roți și nu o trăsură cu motor în loc de cai, ci o mașină proiectată și construită ca atare, de la sol.

Imagini cu lanchester prima masina din anglia fabricata in anul 1897

Motorul său era ingenios: avea un singur piston atașat la două tije conice, conducând două manivele și volane contrarotative, rulând foarte bine.

Primul test rutier a avut loc la începutul primăverii anului 1896, înainte ca un motor cu doi cilindri să ia locul celui cu un cilindru. Noua versiune, din 1897, era de 8 CP, iar la scurt timp o a doua mașină a fost construită.

Preturi si detalii Lanchester Landaulette 1910 £1,775

Cea din 1898 fiind faimoasă în zilele sale, a reușit să obțină o medalie de aur din partea Automobile Club of Great Britain and Ireland, datorită designului și performanței sale.

În 1899, cei doi frați, George și Frank s-au alăturat și Lanchester Engine Company Ltd a luat ființă, cei trei continuând fabricarea de mașini destinate publicului.

Lanchester Landaulette 1910 imagini cu masini vechi
Lanchester Landaulette 1910 Imagini cu masini
Distribuie sa vada si prieteni tai!

Ciobanu Adrian

Mașini și Motoare detalii și informații din domeniul Auto! Păreri și review cu detalii tehnice.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *