Columbia Electric 1899, printre automobilele vedetă ale secolului XX

La începutul secolului XX, automobilele electrice s-au bucurat de o mare popularitate, Columbia Electric 1899 aflându-se printre preferințe. În timpul în care cei mai mulți fabricanți de mașini pe benzină reușeau producția a câteva modele pe an, Columbia construia sute de unități electrice, cu mers lin.


Modelul Columbia Electric 1899 își are originea în SUA, având un singur motor electric și viteza maximă atinsă fiind de 24km/h. În anul respectiv, cam nouăzeci la sută dintre taxiurile New York-ului erau electrice. De altfel în perioada anilor 1899-1900, numărul mașinilor electrice vândute depășea cu mult cel al altor tipuri de automobile, ca cele pe abur sau alimentate pe benzină.

Cum și când au apărut primele mașini electrice

Primele automobile electrice au fost construite la începutul anilor 1800, iar modelele experimentale atingeau viteze destul de mici, autonomia acestora fiind scăzută, deoarece foloseau baterii ce nu puteau fi reîncărcate. Din 1842 însă, doi inventatori au reușit să creeze separate primele mașini electrice viabile, având baterii reîncărcabile.

După asta, alți inventatori au venit cu îmbunătățiri. Astfel, capacitatea bateriilor fiind mai mare, motoarele electrice au putut avansa. Momentul impulsionării producției acestor mașini a sosit în anul 1880, odată cu obținerea brevetului pentru becul cu filament de carbon al lui Thomas Edison. Becurile acestea devening extrem de populare, s-a întâmplat la fel și cu distribuția de electricitate, astfel fiind creată infrastrucura necesară automobilului pentru a deveni viabil publicului larg.

Poze cu masini Electrice din 1899

Mașinile electrice erau mult mai avantajoase decât cele cu alimentare pe benzină sau pe abur, motorul deținut de acestea fiind lipsit de vibrații și devenind astfel foarte silențioase, spre deosebire de alte tipuri de autoturisme.

Pe lângă acest fapt, cele electrice nu scoteau fum și nu prezentau risc de explozie, putând fi utilizate imediat după urcarea în autovehicul; un alt avantaj fiind lipsa cutiei manuale de viteze.

Singurul dezavantaj al mașinilor electrice din vremea respectivă era autonomia redusă față de cele pe benzină, însă cum în acea epocă infrastructura nu era prea dezvoltată, oamenii conduceau oricum mai mult prin orașe și astfel automobilele electrice se aflau în preferințe.

Columbia – printre modelele populare ale secolului XX

Cele mai populare mașini electrice de la începutul secolului XX erau: Columbia Runabout – modelul putând parcurge 60 km/h cu doar o încărcare și reușind să atingă maximum de 25 km/h; Detroit Electric – automobilul fiind produs în 1914 și având o autonomie de 130 km, acesta fiind de altfel, în mod ironic, preferatul soției lui Henry Ford; și American Morrison – un alt model electric în vogă la acea vreme, care putea atinge viteza de 20 km/h și reușea să parcurgă 300 km cu doar o încărcare.

Masini electrice preturi, autonomie baterie, aparitie

Prețul unei mașini electrice obișnuite era pe atunci de aproape o 1000 de dolari, pentru cele de lux crescând și la 3000 de dolari, în condițiile în care în anul 1900, venitul pe an al unei familii medii americane era de 1200 de dolari. De altfel, prețul mașinilor electrice a tot crescut, treptat ajungând la aproape 1700 de dolari, achiziționarea lor ajungând să reprezinte în acest fel un lux. Pret de pornire la o licitatie in 2020 era de 550.000 euro. Mai multe poze gasiti aici. Poze pentru desktop gratuit se poate descarca de pe google images.

imagini cu masini electrice de epoca 1899 descarca gratuit
Imagini prima masina electrica columbia anul 1899
Distribuie sa vada si prieteni tai!

Ciobanu Adrian

Mașini și Motoare detalii și informații din domeniul Auto! Păreri și review cu detalii tehnice.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *