Benz 1885: primul automobil. Istoria Mercedes-Benz

Benz 1885 a fost primul automobil construit de către inginerul german Karl Friedrich Michael Benz, inventatorul fiind, de altfel, considerat, părintele automobilului.

Brevetat în 1886, Benz Patent Motorwagen, așa cum a fost denumit vehiculul fabricat în 1885, avea o construcție inteligentă. Era ușor și avea un motor în patru timpi, de 954 cc, cu un singur cilindru. Funcționa pe benzină, având instalație de răcire pe apă, direcție cu cremalieră și roți cu spițe din oțel, conectate prin curele și lanțuri de bicicletă. 

Viteza maximă atinsă era de 10 km/h, iar în 1888 automobilul a parcurs un drum de 100-106 km, soția inventatorului dorindu-și să facă o vizită rudelor. Vehiculul era cu trei roți, fiind produse trei asemenea unități, iar a treia „Trăsură fără cai” – devenită astfel realitate – ajungând să fie condusă de Bertha Benz în călătoria sa.

Replica primului Benz 1885, scoasă la vânzare

În anul 2018 presa aducea la cunoștință publicului că Mercedes-Benz scoate la vânzare o replică fidelă a primului său vehicul: Benz 1885 – Benz Patent Motorwagen. La vremea construirii automobilului cu trei roți, prețul său de vânzare era de 600 de mărci germane, care ar echivala cu 4000 de dolari în zilele noastre. Mai multe poze gasesti aici click pentru download.

Mașina a apărut pentru prima dată în fața publicului la 3 iulie 1886, urmând ca în 6 ani de la lansare să fie produse 25 de astfel de unități. Replica (copia) sa, conform gadgetzone.ro, a fost realizată în anul 2002, într-o serie destinată muzeelor și expozițiilor.

Fără acoperiș, având doar trei roți, mașina pare să aibă unele simboluri ale luxului. Ca de exemplu scaunul îmbrăcat în piele, acesta fiind amplasat deasupra motorului de combustie. Condiția vintage a modelului Benz 1885 a fost promisă de către compania Mercedes, părând credibil acest lucru, însă un preț de vânzare nu a fost făcut public.

Istoria, pe scurt, a Mercedes-Benz, Imagini si detalii

Mercedes-Benz, deseori prescurtată Benz ori Mercedes, este marcă germană de automobile, camioane, autobuze și auto-trenuri. Societatea pe acțiuni a fost fondată de către Gottlieb Daimler și Karl Benz, având sediul la Stuttgart, Germania.

Marca deservește la nivel mondial 118 țări, în 2010 crescând vânzările cu 15 la sută, cu 1,17 milioane de unități și în anul 2011 devenind a doua mare producătoare de vehicule de lux din lume.

Karl Benz, împreună cu al său contemporan, Gottlieb Daimler, a fost considerat inventatorul automobilului care funcționează cu gazolină. În 1883 a fost înființată compania Benz&Co, având drept scop producerea motoarelor industriale, în cadrul căreia, Benz a inventat și brevetat mai multe motoare în doi timpi.

Poze cu masini de epoca, Preturi si culori, Detalii Tehnice

Karl Benz, împreună cu al său contemporan, Gottlieb Daimler, a fost considerat inventatorul automobilului care funcționează cu gazolină.

În 1883 a fost înființată compania Benz&Co, având drept scop producerea motoarelor industriale, în cadrul căreia, Benz a inventat și brevetat mai multe motoare în doi timpi.

Aflând că Gottlieb Daimler lucra la un automobil cu patru roți, Karl Benz a fost inspirat de acesta și, la rându-i, a început a lucra la propriul său vehicul cu motor în patru timpi – Benz 1885 – Benz Patent Motorwagen.

Astfel el nu a proiectat doar motorul cu un singur cilindru, cu răcire pe apă, de 954 cc, 0,75 hp – 560 W, ci vehiculul cu totul, acesta circulând prima dată în 1885, la Meinheim.

În anul 1903, Benz s-a retras din Benz&Co, rămânând însă membru al consiliului de administrație până la sfârșitul vieții sale.

În 1926, firmele Daimler și Benz au fuzionat și au devenit Daimler-Benz, moment din care denumirile automobilelor produse de companie au fost lansate sub denumirea Mercedes-Benz.

masini de epoca istoria si inventia benz poze
Inginerul German Karl Friedrich Michael Benz Imagine (Nascut 25 noiembrie 1844)
Distribuie sa vada si prieteni tai!

Ciobanu Adrian

Mașini și Motoare detalii și informații din domeniul Auto! Păreri și review cu detalii tehnice.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *