Ford Mondeo – cinci generații și un facelift până în 2014

Autoturisme Ford Mondeo 1993 – 2014

Ford Mondeo este un autoturism de familie mediu sau mare și a fost fabricat de Ford Motor Company. Acesta a fost înlocuitorul lui Ford Sierra, iar numele său vine din limba latină – „mundus = Mondeo”.

Prima generație Ford Mondeo – 1993-1996

Prima generație Ford Mondeo a fost lansată în anul 1993, având la bază un program de dezvoltare pe parcursul a cinci ani și a costat trei miliarde lire sterline. Acest model, Mk1, era dotat standard cu airbag pentru șofer, pentru pasager fiind opțional. Mai avea amortizare adaptivă, control tracțiune, servodirecție și sistem anti-blocare pentru roți. Motoarele lui Ford Mondeo erau pe benzină, cu 16 V și 4 cilindri și, la început, erau în trei astfel de variante. În 1994 a fost declarată mașina anului. Vezi aici mai multe modele si poze.

A doua generație Mondeo – 1996-2000

Mk2 s-a lansat în 1996, luna a 11-a și practic totul a fost restilizat. De data asta modelul venea cu a sa dotare standard ce includea centuri de siguranță cu trei puncte pentru locurile din spate. Iar ca opțiuni suplimentare se puteau include airbag-uri laterale și sistem anti-blocare roti (ABS) cu patru canale.

După un an a apărut și varianta Mondeo Sport ce avea un motor V6 de 2.5 litri și cam 170 cai putere. Acest model putea ajunge de la 0 la 100km/h în 8 secunde, având maximum de viteză 240km/h. Din 1999 au fost disponibili 202 cai putere, împreună cu modelul nou apărut atunci, ST200. Review modele si culori negru, gri metalizat, rosu, albastru, aici.

Ford Mondeo la a treia generație – 2000-2007

Odată cu lansarea sa din anul 2000, Ford Mondeo a venit cu un nou sistem de protecție inteligent care se baza pe senzori de rețea neuronală ce puteau decide cea mai optimă combinație de dispozitive pentru siguranță. Așadar, în caz de accident, se puteau activa nu doar airbag-urile frontale, ci și airbag-urile laterale sau cortină. Mai multe imagini gasesti aici. Design interior si exterior.

Toate modelele Mk3 aveau siguranță activă, ele fiind echipate cu forța de frânare ce avea distribuție electronică și, opțional, program electronic de stabilitate.

S-au făcut revizuiri și în privința motoarelor, Zetec 1.6 L fiind abandonat și cele de 1.8 și 2.0 L fiind redenumite Duratec. Din 2002 a fost disponibilă și varianta sport ST220, aceasta fiind cu motor de 3.0 L și 6 V.

Apoi, din 2005, alte două noi motoare s-au introdus, acestea fiind cu injecție directă în variante ca: 2.0 L de 65 kw 89CP sau TDCi de 2.2 L și 114 kw 155CP.  În legătură cu transmisia, aceasta era automată și permitea mutarea treptelor ba în mod automat, ba în mod manual. În Europa însă, în anul 2007 Mk3 a fost schimbat, deși în Vietnam producția sa nu a încetat decât spre sfârșitul anului 2009.

Mk4 Mondeo merge mai departe și apare cu a patra generație a sa – 2007-2014

Deși în martie 2007 i s-a făcut prezentarea la Geneva Motor Show, abia în luna iunie a aceluiași an, Ford Mondeo intra pe piață. Variantele în care acesta se putea găsi erau: hatchback, sedan și break, station wagon.

I-au fost introduse dotări standard precum: centuri pretensionate de siguranță, duble airbag-uri pe față, laterale, genunchi și cortină și program EBA și ABS pentru stabilitate. Facelift pentru generația a patra. Fotografii online gasesti aici.

În 2010, Ford Mondeo, sau Mk4, a avut parte și de un facelift. Acesta venea cu ceva modifcări la motoare, fiind introduse noile EcoBoost, dar și lumini pentru zi cu LED-uri. Alte dotări opționale disponibile au fost: asistent de schimbare a benzii de mers (volanul emițând vibrații în caz că se depășește linia drumului), o cameră retrovizorie și limitator de viteză în mod automat. Frânarea regenerativă era și ea disponibilă pentru această variantă.

Apoi, Ford Mondeo apare și cu a cincea generație – 2014 – 2015 – 2016 – 2017

Din 6 septembrie, Ford Mondeo este lansat pentru România cu a cincea sa generație. Variantele disponibile sunt tot trei: hattchback, sedan și break.
Cu lansarea acestui model, industria auto are parte și de o premieră, aceasta constând în airbag-uri pentru centurile din spate și faruri adaptive full-LED, dotări ce erau introduse în mod standard.

Generațiile Ford Mondeo pe piața second-hand – puncte pro și contra

Dacă vreți o mașină second-hand de acest fel, acestea sunt câteva avantaje și dezavantaje:

Pro:

Spațiu mare în interior și portbagaj
Suspensie și confort bun
Manevrabilitate bună
Ținută sigură de drum
Modele echipate bine
Eficiență în privința frânelor
Motorizări în multe variante disponibile
Confort al scaunelor

Contra:

Până în 2007, transmisie greoaie
Vizibilitate redusă din pricina caroseriei
Inerție la transmisie cu ambreiaj dublu
Rafinament limitat pentru motoarele de 2.0 litri, diesel și benzină, până în 2002.

Daca ti-a placut acest site distribuie mai departe aceasta postare. Second hand gasesti aici.

Distribuie sa vada si prieteni tai!

Ciobanu Adrian

Mașini și Motoare detalii și informații din domeniul Auto! Păreri și review cu detalii tehnice.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *